ΤΟ ΓΕΛ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ERASMUS+

  • Post category:Erasmus+
εικονα ERASMUS

Το Γενικό Λύκειο Λιτοχώρου στο πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» με τίτλο “Nachhaltigkeit lernen–Nachhaltigkeit leben”(Learn sustainability–Live sustainability) συμμετείχε με επιτυχία σε συνάντηση των εταίρων που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη   της Ουγγαρίας το διάστημα 27/03/2022-01/04/2022. Εκ μέρους του Γενικού Λυκείου Λιτοχώρου συμμετείχαν η Μητρούλα Ασημίνα ΠΕ01, η κ. Ευθυμία Καρτσιούκα ΠΕ02, καθηγήτριες του Λυκείου, και τέσσερις μαθήτριες της Β΄ τάξης του ΓΕΛ Λιτοχώρου. Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές των υπόλοιπων εταίρων: της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας.

FB IMG 1652842522278

To πρόγραμμα συμπεριλάμβανε επίσκεψη των ομάδων στον Βοτανικό και Ζωολογικό Κήπο της Βουδαπέστης προκειμένου να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με ζώα και φυτά από όλο τον κόσμο και να προβληματιστούν πάνω στη χρησιμότητα ή όχι ύπαρξης τέτοιων Κήπων, ώστε να διαφυλαχθούν είδη προς εξαφάνιση.

Μετά από μια περιήγηση στο κέντρο της πόλης, πήγαμε στο σχολείο Zrínyi Miklós Gimnázium, όπου οι μαθητές φύτεψαν σπόρους φυτών που έφεραν από τις χώρες τους ενώ όλες οι χώρες βάλαμε από ένα χαρακτηριστικό αντικείμενο σε χρονοκάψουλα την οποία θάψαμε στην αυλή του σχολείου. Ανά ομάδες στη συνέχεια, στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου, οι μαθητές εργάστηκαν πάνω σε επιμέρους θέματα βιωσιμότητας υλικών.

Η επόμενη ημέρα συμπεριλάμβανε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Βουδαπέστης και στη συνέχεια, στον χώρο του σχολείου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη μόδας από τούς μαθητές με θέμα την επαναχρησιμοποίηση ρούχων περασμένων εποχών ή ρούχων μεταποιημένων.

Την επόμενη μέρα, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Magyar Természettudományi Múzeum. Εκεί, παρατηρήσαμε στοιχεία υλικού πολιτισμού της προϊστορικής εποχής (σπίτια, εργαλεία, όπλα), προϊστορικούς ανθρώπους και εξαφανισμένα είδη ζώων (μαμούθ, δεινόσαυροι). Στο τέλος της ξενάγησης, παρακολουθήσαμε ένα σχετικό  Work shop του Μουσείου με θέμα τα ζώα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε και ένα σπήλαιο στα περίχωρα της πόλης με υπόγεια θερμά νερά που επιτρέπουν σχηματισμούς με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που εξάπτοιυν τη φαντασία!

Οι στόχοι του προγράμματος που  εστιάζονται στην έννοια της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος επιτεύχθηκαν, μιας και οι μαθητές απέκτησαν δια ζώσης εμπειρίες και εργάστηκαν  στις πτυχές του θέματος. Οι μαθητές μας καλλιέργησαν δεξιότητες συνεργασίας με μαθητές και καθηγητές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, βελτίωσαν τις δεξιότητες τους στις ξένες γλώσσες  και στη χρήση ΤΠΕ. Η άμεση εμπειρία της πολυπολιτισμικής Ευρώπης και η γνωριμία με ομότιμους Ευρωπαίους είναι επίσης μια σημαντική πλευρά του προγράμματος που αναμφισβήτητα ενθουσίασε όλους.