«WORKSHOP ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ» ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 η Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου Λιτοχώρου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Φιλοσοφίας, επισκέφθηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και παρακολούθησε – συμμετείχε στο «Workshop» Φιλοσοφίας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οργάνωσε ο Δρ. Φιλοσοφίας, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Γιώργος Χατζηβασιλείου.

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την αρχαία ελληνική Φιλοσοφία με έναν τρόπο πρωτοποριακό, ψυχαγωγικό και διαδραστικό. Μυήθηκαν στην έννοια και τη σημασία της Φιλοσοφίας στην καθημερινότητά μας μέσα από την ευπρόσιτη προσέγγιση του κ. Χατζηβασιλείου, και στη συνέχεια παρακολούθησαν τη σκέψη – θεωρία και στάση ζωής των φιλόσοφων Σωκράτη και Επίκουρου, μέσα από την προβολή των αντίστοιχων ντοκιμαντέρ της σειράς «Animated Φιλόσοφοι», η οποία παρουσιάζει προσιτά και ψυχαγωγικά σύνθετες φιλοσοφικές θεωρίες μέσα από animation και συνεντεύξεις (σενάριο – σκηνοθεσία Γ. Χατζηβασιλείου). Την προβολή ακολούθησε παιχνίδι φιλοσοφικής αλληλεπίδρασης (mind games). Οι μαθητές/τριες του Λυκείου μας, μαζί με τους/τις μαθητές/τριες του Ιδιωτικού Σχολείου Κατερίνης «Πλάτων», του Γενικού Λυκείου Νάουσας και του 3ου Γενικού Λυκείου Πυλαίας Θες/νίκης ενεπλάκησαν σε μία φιλοσοφική διάδραση, με καθοδηγητή τον κ. Χατζηβασιλείου, ακολουθώντας τη διαλεκτική και τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη (ερώτηση-απάντηση-απάντηση-απάντηση…-ερώτηση…) και αξιοποιώντας την Επικούρεια φιλοσοφία περί ισότητας των ανθρώπων και κατάκτησης της «ευτυχίας», μέσα από το τρίπτυχο «αταραξία, απονία, αφοβία» της σχολής του Επίκουρου.

Οι μαθητές/τριες, αλλά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί (Τσιαργαλή Μεταξία, Καλιακούδα Κατερίνα, Καρατζίδου Γιώτα), αντιλήφθηκαν τη βαθιά σημασία και επίδραση που έχει η αρχαία ελληνική Φιλοσοφία στον σύγχρονο κόσμο. Συνειδητοποίησαν τη σημασία ιδίως της ηθικής φιλοσοφίας, της καθημερινής δηλαδή φιλοσοφίας, καθώς αυτή αναζητά πώς μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει μια όσο το δυνατόν χαρούμενη και ολοκληρωμένη ζωή. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μας απέδειξε ότι, τελικά, όλοι λειτουργούμε καθημερινά και ασυναίσθητα ως φιλόσοφοι.