ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: Ενθυμήσεις Λιτοχωριτών από τον πόλεμο του ’40

Παραμερίζοντας τα όρια του κλειστού σχολείου και του κόσμου έξω απ’ αυτό, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς του Γενικού Λυκείου Λιτοχώρου μοιράστηκαν με την τοπική κοινωνία ενθυμήσεις, μνήμες, στιγμές από τη βιωμένη ιστορία των Λιτοχωριτών στον πόλεμο του ’40, την Κατοχή και την Αντίσταση δίνοντας ένα αντιπολεμικό μάθημα Τοπικής Ιστορίας και ιστορικής ενσυναίσθησης.   

Για την τοπική κοινωνία, οκτώ δεκαετίες μετά, η παιδαγωγική του ιστορικού τραύματος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είχε μια βαθιά συμβολική διάσταση: η γενιά των εγγονών, οι σημερινοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις μαρτυρίες της γενιάς των παππούδων τους, των ανθρώπων που βίωσαν σε παιδική και νεανική ηλικία έναν από τους πιο φρικτούς πολέμους της Ιστορίας∙ είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να κατανοήσουν, να συζητήσουν, να στοχαστούν για το παρελθόν και το παρόν, καθώς και να οραματιστούν έναν καλύτερο κόσμο στο μέλλον.

Παράλληλα η γνώση της τοπικής ιστορίας προσέφερε τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τη σύγχρονη πραγματικότητα και να διαπιστώσουν ότι πολλά από τα εγκλήματα του Β΄παγκοσμίου πολέμου υπερβαίνουν τα όρια της εποχής τους και συνιστούν ιστορικά τραύματα που εκτείνονται μέχρι σήμερα έχοντας σημαδέψει την ιστορική συνείδηση πολλών λαών – θυτών και θυμάτων. Δεν αποτελούν όμως δυστυχώς ένα μάθημα για την αποφυγή του, αλλά πυροδοτούν την αέναη αναπαραγωγή της βίας, αντιστρέφοντας μάλιστα τους ρόλους θύματος- θύτη. 

Για αυτό το σχολείο ενθαρρύνοντας δράσεις που προάγουν την έρευνα και το δημόσιο διάλογο για την τοπική ιστορία, τη συλλογική μνήμη, την πολιτιστική ταυτότητα, προτρέπει τους μαθητές και τις μαθήτριες να κατανοήσουν ότι η ιστορία, στην οποία όλοι ανήκουμε, μπορεί να γίνει η ιστορία που ανήκει σε όλους μας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως αφηγητές οι μαθητές από την Γ΄τάξη: Γκουντάρας Θανάσης, Ζαχουδάνη Αθηνά, Καλαϊτζίδη Μαρίνα, Καλαϊτζή Φανή, Καρατζιά Μαρία, Κλιτσινίκος Χρήστος, Παπαθανασίου Λύσανδρος, Σβάρνα Κατερίνα.Από τη Β΄ τάξη συμμετείχαν οι μαθητές: Βούρτσης Ευάγγελος, Γεωργίου Ζαχαρίας ,Γκούμα Κατερίνα , Μπουζάνι Αλίσια, Κκλόγκρι Ειρήνη.Την τεχνική επιμέλεια είχε ο Βλάχος Τίμος ( Γ΄ τάξη) και ο Βούρτσης Ευάγγελος (Β΄ τάξη). Προβλήθηκαν οι συνεντεύξεις του Παπαθανασίου Θανάση του Γεωργίου, Παπαθανασίου Θανάση του Δημητρίου και Φούντου Γιάννη, ενώ την επιμέλεια είχαν οι εκπαιδευτικοί: Μητρούλα Μίνα, Μουσιαντά Χριστίνα, Φούντος Προκόπης και Καλόμοιρος Γρηγόρης.

Την εκδήλωση ετοίμασαν και επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί: Καρατζίδου Γιώτα, Παπαϊωάννου Γιώργος, Καλιακούδα Κατερίνα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης  και Πλαταμώνος κ.Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας κ. Μαυρίδου Σοφία, η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ζουρζούρα  Σοφία,  ο αντιδήμαρχος κ. Φαρμάκης Αστέριος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λιτοχώρου κ. Κυριακάκης Ευστράτιος , δημοτικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων και πλήθος κόσμου.