Συμμετοχή μαθητών του ΓΕΛ Λιτοχώρου στην 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας (European Youth Parliament Greece)

Για 3η φορά το σχολείο μας συμμετείχε με δυο μαθητές της Β΄τάξης σε δράση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος (Ε.Κ.Ν.Ε.).Πρόκειται για την 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής (ΕΣΕ) η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και συγκέντρωσε 120 μαθητές από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και 70 πεπειραμένα μέλη από Εθνικές Επιτροπές της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, στον οποίο συμμετέχουν σαράντα μία (41) ευρωπαϊκές χώρες. Ετησίως, εμπλέκει στις δράσεις του περισσότερους από 20.000 νέους από όλη την Ευρώπη, προβάλλοντας την κοινοβουλευτική συζήτηση και ενθαρρύνοντας το διαπολιτισμικό διάλογο επί επίκαιρων ευρωπαϊκών θεμάτων. Με τον τρόπο αυτό, εξοπλίζει τους νέους με αρχές όπως αυτές της ειρηνικής γειτνίασης, του διαλόγου, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον άνθρωπο, στη διαφορετικότητα και στο περιβάλλον, εφόδια τα οποία θεωρούμε πως θα προετοιμάσουν τους πολίτες του αύριο.

Οι μαθητές της Β΄τάξης Αργυροπούλου Μελίνα και Φαργκάνης Νίκος ως εκπρόσωποι του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα πλήρες τετραήμερο πρόγραμμα προσομοίωσης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αγγλική γλώσσα με θέμα «Αέναη Άνθηση των νέων: Επαναξιολογούμε τις παιδαγωγικές μεθόδους και επενδύουμε στη δια βίου μάθηση». Οι εργασίες στις οποίες συμμετείχαν πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις φάσεις, την Προετοιμασία, τις Δραστηριότητες Δόμησης Ομάδων , την Συζήτηση σε Επιτροπές, και τη Γενική Ολομέλεια. Οι μαθητές συζήτησαν πάνω στη θεματική τους με στόχο τη δημιουργία ενός ομόφωνου ψηφίσματος όπου πρότειναν λύσεις κατά τα πρότυπα των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενισχύοντας την προώθηση της καινοτομίας, του εθελοντισμού, της κοινωνικής ευαισθησίας και του συνεργατικού πνεύματος για την επίτευξη ενός κοινού αποτελέσματος. Τους μαθητές συνόδεψε η υπεύθυνη καθηγήτρια Καρατζίδου Γιώτα.

Το σχολείο συγχαίρει τους μαθητές για την ενεργή και επιτυχημένη συμμετοχή τους!

Τη μοναδική εμπειρία τους που ανέπτυξε τις προσωπικές αλλά και τις γνωστικές τους ικανότητες περιγράφουν οι ίδιοι οι μαθητές. Η Μελίνα Αργυροπούλου αποτυπώνει τις εντυπώσεις της από το πρόγραμμα προσομοίωσης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εξής λόγια: « Η συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος αποτέλεσε μια μοναδική και ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία. Ως μαθήτρια που συμμετείχα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήρθα σε επαφή με άλλους νέους με κοινά ενδιαφέροντα για την πολιτική και την Ευρώπη και παράλληλα οδηγήθηκα σε νέες ιδέες και προοπτικές μέσω της συνεργασίας μας. Προσωπικά είχα επιλέξει το θέμα για το πώς η Ευρώπη μπορεί να αναζωογονήσει στον τομέα του πολιτισμού και ποιες ευκαιρίες μπορούν να δοθούν στους νέους πάνω σε αυτή τη πολιτισμική ανάπτυξη. Μέσα από συναντήσεις, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες, είχα τη δυνατότητα να κατανοήσω πώς οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται και πώς επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών. Συνολικά, η εμπειρία αυτή μου έμεινε αξέχαστη και παρέχει μια ευκαιρία για εκπαίδευση, ενημέρωση και δικτύωση για τους νέους που ενδιαφέρονται για την πολιτική και τα θέματα της Ευρώπης, για αυτό και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.»

Ο Νίκος Φαργκάνης επισημαίνοντας όχι μόνο τα γνωστικά οφέλη αλλά και τη συμβολή του προγράμματος στην κοινωνικοποίηση των νέων και τη δημιουργική ψυχαγωγία τους αναφέρει ότι : «Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση νέων στο πλαίσιο του European Youth Parliament από τις 15/12 έως τις 18/12 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Η πρώτη μέρα στο European Youth Parliament άνοιξε με μια ζεστή υποδοχή και ατελείωτα παιχνίδια! Ήμασταν δέκα άτομα σε κάθε επιτροπή, και τα παιχνίδια που παίξαμε μας βοήθησαν να γνωριστούμε και να απολαύσουμε το χρόνο μας μαζί. Είχαμε μερικές πολύ αστείες στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε και να νιώσουμε άνετα ο ένας με τον άλλο. Στη συνέχεια, είχαμε λίγο χρόνο για να συζητήσουμε μεταξύ μας. Το European Youth Parliament δεν είναι μόνο για να μιλάμε για πολιτικά θέματα, αλλά και για να φτιάξουμε σχέσεις. Αυτά τα διαλείμματα μας έδωσαν την ευκαιρία να κάνουμε καινούριους φίλους, κάτι που έκανε την εμπειρία μου εδώ ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Οι δραστηριότητες αυτές μας έδωσαν την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλο, κάνοντας αυτό το Συνέδριο τόσο ζωντανό και ενδιαφέρον.

Η δεύτερη και η τρίτη μέρα στο European Youth Parliament ήταν μια εμπειρία που με έκανε να νιώσω πολύ έμπλεος. Αναπτύξαμε μια σημαντική συζήτηση για τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα και στην εκπαίδευση. Η συνεργασία με τους άλλους συμμετέχοντες ήταν σημαντική και μέσω των laptops καταφέραμε να παρουσιάσουμε μια έκθεση γρήγορα και αποτελεσματικά. Αφού ολοκληρώσαμε νωρίς, απολαύσαμε ελεύθερο χρόνο και είδαμε μια ταινία. Το European Youth Parliament μου πρόσφερε μια εμπειρία γεμάτη προκλήσεις, αλλά και διασκέδαση σε διαλείμματα με παιχνίδια και ταινίες.

Η τελευταία μέρα στο European Youth Parliament ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Μεταφερθήκαμε στο κτήριο NOESIS, ένα διάσημο πλανητάριο, για έναν εντυπωσιακό διαγωνισμό εκθέσεων. Κάθε επιτροπή παρουσίασε με πάθος τη δική της έκθεση σχετικά με το θέμα της. Αλληλεπιδράσαμε δυναμικά, με δύσκολες ερωτήσεις που αντάλλαξαν οι επιτροπές μεταξύ τους. Η δική μου επιτροπή παρουσίασε μια ισχυρή έκθεση και είχα την ευκαιρία να πάρω τον λόγο, υπερασπιζόμενος τις απόψεις της εναντίον άλλων επιτροπών. Αν και η ανταγωνιστική φύση ήταν εντυπωσιακή, η διαδικασία δημιούργησε μια ατμόσφαιρα έντονης αλληλεπίδρασης και μάθησης. Καταλήξαμε να ανταλλάξουμε απόψεις, δημιουργώντας μια πλούσια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη.

Η εμπειρία αυτή με δίδαξε τη σημασία της συνεργασίας, της αυτοπεποίθησης και της διαρκούς μάθησης. Κατάλαβα πόσο μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική η συζήτηση για θέματα που αφορούν την Ευρώπη και το μέλλον της.»

ΦΑΡΓΚΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ