Τα βιβλία ταξιδεύουν …για καλό σκοπό

Από το Λύκειο Λιτοχώρου στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων

«Ανέστιος» γράφει η επιγραφή του βιβλιοπωλείου που βρίσκεται στην Αθήνα και δέχεται εδώ και τέσσερα χρόνια τις δωρεές ανθρώπων που αγαπούν τον άνθρωπο και το βιβλίο. Σ’ αυτό το βιβλιοπωλείο, το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, θέλαμε αυτά τα Χριστούγεννα, να βρούνε στέγη τα βιβλία που έφεραν οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας από τα σπίτια τους για να προσφέρουν στους ανθρώπους που είναι άστεγοι τη δυνατότητα να ζήσουν τα Χριστούγεννα διαφορετικά, δίνοντας ταυτόχρονα την χαρά της ανάγνωσης σε όσους τα αγοράσουν. Η ιδέα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της «Ανοικτής Σχολικής Βιβλιοθήκης» με πρωτοβουλία της υπεύθυνης της σχολικής βιβλιοθήκης, την αμέριστη στήριξη της Διευθύντριας του σχολείου, του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του βιβλιοπωλείου Χαρτοσχολική στο Λιτόχωρο. Ψυχή της όλης προσπάθειας ήταν οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που έφεραν από τις βιβλιοθήκες τους τα βιβλία των παιδικών τους χρόνων, αλλά και βιβλία των γονιών τους ,πολλά από τα οποία ήταν τα αγαπημένα τους διαβάσματα που τα αποχωρίστηκαν για καλό σκοπό.

Τα 90 βιβλία που συγκεντρώθηκαν αρχικά βρήκαν στέγη στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που μετατράπηκε σε χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη και στήθηκε στην είσοδο του σχολείου πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Αθήνα.

Σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2023,τελευταία μέρα στο σχολείο, ξεστολίσαμε όλοι μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα βιβλία μπήκαν στα κουτιά με προορισμό το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Παράλληλα στο πλαίσιο της δράσης «Υιοθεσία σχολικής βιβλιοθήκης» οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκέντρωσαν ένα ποσό που θα διατεθεί για την αγορά βιβλίων για παιδιά και εφήβους από το ίδιο βιβλιοπωλείο που θα σταλούν στη συνέχεια σ’ ένα ακριτικό σχολείο. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον «ποταμό αγάπης» που κράτησε ζωντανό το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων που δημιουργήθηκε με κόπο από έναν πρώην άστεγο, τον Λεωνίδα Κουρσούμη και την βοήθεια πολλών ανθρώπων, ελπίζουμε ότι θα δώσουμε χαρά και ελπίδα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη!

Υ.Γ. Για όσους θέλετε να στηρίξετε το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων μπορείτε να δωρίσετε όσα βιβλία ή μικροαντικείμενα δεν είναι σε εσάς απαραίτητα, αλλά και να αγοράσετε πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις, στηρίζοντας έτσι το σχέδιο του κυρίου Κουρσούμη Λεωνίδα, να δημιουργήσει ένα παλαιοβιβλιοπωλείο για να εργάζονται άστεγοι συνάνθρωποί μας και να εξασφαλίζουν μια βασική, αξιοπρεπή διαβίωση.
Το βιβλιοπωλείο Ανέστιος βρίσκεται στην οδό Αστυδάμαντος 11, στο Παγκράτι και λειτουργεί καθημερινά από τις 11:00 έως τις 20:00, ενώ το Σάββατο από τις 11:00 έως τις 16:00.
• Η αποθήκη στην Πειραιώς 132 λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 10:00 έως τις 15:00 για να φέρνει ο κόσμος βιβλία και να αγοράζει το κάθε βιβλίο με τιμή 2 ευρώ.