Μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο Δίου Ολύμπου με θέμα τη γνωριμία και ανάδειξη του επιβλητικού Ολύμπου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η ανάδυση του Ολύμπου από το Αιγαίο».

Το σχολείο αλλιώς

Οι μαθητές γράφουν

Μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο Δίου Ολύμπου με θέμα τη γνωριμία και ανάδειξη του επιβλητικού Ολύμπου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η ανάδυση του Ολύμπου από το Αιγαίο».

Δράσεις του Λυκείου Λιτοχώρου

«Ανοικτό σχολείο στην κοινωνία: Ενεργοποίηση – συμμετοχή – χειραφέτηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε δράσεις, συνέργειες και επικοινωνία με την κοινότητα»

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου του 2024,ομάδα μαθητών της Β´ τάξης του Λυκείου Λιτοχώρου, επισκεφτήκαμε τον Δήμο Δίου-Ολύμπου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιούμε τη φετινή χρονιά με θέμα τη Γνωριμία και Ανάδειξη του επιβλητικού Ολύμπου. Έπειτα από συνεννόηση, ο Δήμαρχος Δήμου Δίου-Ολύμπου, κύριος Βαγγέλης Γερολιόλιος, μας υποδέχθηκε εγκάρδια και με οικειότητα, καθώς και ο ίδιος, όπως μας εξομολογήθηκε, υπήρξε εκπαιδευτικός.

Μέσα από τη σύντομη συζήτηση με τον κύριο Δήμαρχο, ένα από τα βασικότερα στοιχεία που έγιναν σαφή είναι το γεγονός ότι οι όποιες πρωτοβουλίες, τυχόν επιθυμίες και αιτήματα δεν υλοποιούνται απαραίτητα από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Αντίθετα, αποτελούν αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων από κρατικούς φορείς, όπως τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μεταξύ των ερωτήσεων που τέθηκαν από τους συμμαθητές μας, ιδιαίτερα ξεχώρισαν αυτές που αφορούσαν δυο κυρίως άξονες:

• τη διαφύλαξη, την προστασία και την ασφαλή εν γένει πρόσβαση στον Όλυμπο, τόσο σε επίπεδο επισκεπτών, όσο και σε επίπεδο διατήρησης του φυσικού αυτού θησαυρού

• την προβολή αυτού μέσα από την υλοποίηση του οράματος που θα ονομαστεί «Μουσείο Ολύμπου» πρωτίστως, και με την προώθηση του σχεδίου που αφορά στη διαμόρφωση ενός διαδραστικού-διαθεματικού πάρκου.

Ο κύριος Δήμαρχος, με διάθεση ειλικρινή και με λόγο σαφή, τόνισε την ανάγκη για επάρκεια αντιπυρικής προστασίας. Δυστυχώς, ανέφερε, δεν πρέπει να αρκούμαστε στην εθελοντική δράση για τη δημιουργία νέων αντιπυρικών ζωνών. Τα μέσα διατίθενται από τον Δήμο, ωστόσο δεν είναι επαρκή. Θέματα όπως η εξασφάλιση προσωπικού για την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη φύλαξη του Ολύμπου, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οικονομικά από φορείς όπως τη Δημόσια Διοίκηση.

Στο σημείο αυτό και έπειτα από ερωτήσεις μαθητών, θίχτηκε το θέμα της καταβολής αντιτίμου κατά την είσοδο των επισκεπτών στον Όλυμπο. Ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη ελεγχόμενης πρόσβασης και επισήμανε την προτεραιότητα να ορίσουμε τον σκοπό αυτού του « τέλους ανταπόδοσης», το οποίο δεν θα αποτελεί οικονομικό κέρδος για τον Δήμο, αλλά θα διοχετεύεται ως πόρος για την παροχή περαιτέρω υπηρεσιών: από τον Όλυμπο, για τον Όλυμπο.

Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα της ανάπτυξης στον Όλυμπο, όπως για παράδειγμα της δημιουργίας ενός τελεφερίκ. Ο Δήμαρχος στο θέμα αυτό ήταν κάθετος: προτεραιότητα είναι ο συνδυασμός διατήρησης του «μύθου» του Ολύμπου με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, αναφέρθηκαν ζητήματα όπως η ψηφιακή καταγραφή των μονοπατιών και ένα ακόμη πολύ σημαντικό, αυτό της εξασφάλισης νερού, ενός υδάτινου αποθέματος. Η δημιουργία γεώτρησης αποτελεί ένα εναλλακτικό σχέδιο εξασφάλισης νερού, σε «δύσκολους» μήνες, όπως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η συζήτηση ήταν πραγματικά πολύ γόνιμη και διαφωτιστική. Οι εκπρόσωποι των μαθητών αποχωρήσαμε με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε με τη συμμετοχή μας σε ένα δημοτικό συμβούλιο!

Ευσταθία Κοψαχείλη